zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съдят Apple заради iPodБил опасен за слуха, твърди иск, заведен в Калифорния.

3 февруари 2006, здраве.bg

В иск, подаден от жител на Калифорния, се твърди, че популярният плеър “има вътрешен дефект и на него няма задължителното предупреждение, че той може да увреди здравето”, съобщи БиБиСи.
Фирмата Apple, която пусна iPod през 2001 г. и оттогава има продадени над 42 милиона плеъра, засега не излиза с коментар по повод на иска.
Според неговия вносител, звукът на плеъра може да надвиши 115 децибела, а това е достатъчно човек да оглушее само за половин минута.
Apple вече бяха принудени да изтеглят устройството си от продажба във Франция, защото мощността на неговия звук надвишава допустимите в страната норми.
В упътването на iPod е специално записано, че “може да доведе до оглушаване, ако бъде използван на пълна мощност със слушалки”. Според заведения в Калифорния иск обаче това предупреждение не е достатъчно.
Само за последните три месеца на 2005 г. Apple са продали над 14 милиона плеъри iPod, т.е. почти два пъти повече от средното за предишните тримесечия.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.