zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нередовното хранене е причина за хронични заболявания



Нередовното хранене е причина за хронични заболявания

здраве.bg

Разбира се, всеки знае, че в голяма степен здравето му зависи от това, с което се храни. Но също толкова определящи са и още два фактора, свързани с храненето – броят хранения и кога са те.

Хората, които се хранят нередовно и всеки ден в различни часове, рискуват да развият съпротивление на инсулина в тялото – първи симптом на метаболитния синдром, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Метаболитният синдром включва многобройни предпоставки за поява на хронични заболявания, включително диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Към метаболитна дисфункция предразполагат излишното тегло, хипертонията, нетърпимостта към глюкоза и както вече може да се смята за доказано, неправилният режим на хранене.

След изследване на над 4000 души шведските учени смятат за напълно ясно, че безразборното хранене и повишения риск от разстройства в метаболизма са пряко свързани.

“Хората, които рядко се хранят сутрин и на обяд, имат твърде голяма обиколка на талията, дисбаланс на липидите в кръвта и повече признаци за предпоставеност към диабет”, твърдят специалистите, цитирани от АМИ-ТАСС, и препоръчват редовна и пълноценна закуска, богат на витамини обяд и лека вечеря.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.