zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете стават по-щастливи с възрастта, жените – обратно



Мъжете стават по-щастливи с възрастта, жените – обратно

здраве.bg

През младите години жените са по-щастливи от мъжете, но към 48-та година двата пола се изравняват и след това мъжете вземат предимство.

До този извод са стигнали британски учени от Кембридж и техни американски колеги от Университета на Южна Калифорния. Те са анализирали ролята и въздействието на нереализираните желания върху усещането за щастие сред мъже и жени от различни страни за няколко десетилетия назад.

Според изнесените от АМИ-ТАСС данни два аспекта от живота имат най-съществена роля върху личната удовлетвореност – наличието на семейство и на финанси, като тези два фактора не се влияят от националност и икономическо положение на анкетираните.

По отношение на любовта и двата пола имат еднакви стремежи – след достигане на зряла възраст, 9 от всеки 10 запитани отговаря, че иска щастлив брак.

С настъпването на средната възраст и след нея сред мъжете усещането за благополучие и постигане на поставените цели е все по-често срещано отколкото сред жените.

Според екипа от учени, най-нещастният период в живота на мъжа е между 20-та и 30-та година, а причината за това е по-високите и изискващи време да бъдат изпълнени цели, които мъжете си поставят.

Същевременно мъжете над 34 г. далеч по-често създават семейство отколкото своите връстнички – за тях често тази възраст е преди навършване на 30 г.

“Колкото повече напредва възрастта на мъжа, толкова по-вероятно е той да се чувства щастлив. В голяма степен това се определя от създаването на семейство, раждането на деца и постигането на финансова стабилност”, твърдят учените.

За повечето мъже 41-та година е пикът за достигане на финансово благосъстояние, 48-та – за достигане на максимално усещане за щастие, а 64-та – за постигане на пълна хармония в семейния живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.