zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

17-те най-полезни храни...



17-те най-полезни храни...

Измежду всички видове месо пилешкото е най-полезно.

здраве.bg

През изминалата седмица, независимо една от друга, две популярни медии публикуваха списък с най-полезните за здравето храни. Предложенията на британския вестник “Дейли Мирър” и германското списание “Фокус” съвпадат изцяло в едно – че съвременният човек трябва да употребява повече мляко и чесън.

Ето и съдържанието на двете публикации, които ние се опитахме да обединим в едно:

1. Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, много хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Кафявият ориз съдържа много фибри, които способстват за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъните в жлъчката, диабета и затлъстяването.

2. Яйца
Отзивите за кокошите яйца често не са от най-ласкавите, но те са богат източник на белтъчини и лутеин (който предпазва очите от катаракта). Изследвания показват също, че яйцата предотвратяват образуването на тромби и съответно намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от съвсем ново проучване употребата на 6 яйца седмично намалява с до 14% риска от рак на гърдата. Употребата на 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерола, тъй като организмът сам произвежда холестерол от наситените мазнини, а не го получава “наготово” от богатите на холестерол продукти.

3. Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, мазнини, които се преработват много лесно, както и лактоза (наричана често “полезната захар”). То е богато и на калций, който е необходим за функционирането на нервната система и правилната работа на мускулите. Според специалистите една чаша мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С възрастта потребността от калций нараства и затова е много важно във всекидневното хранене да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.