zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки втори не се движи достатъчноВсеки втори не се движи достатъчно

Разходката е най-простия начин да се раздвижите.

Липсата на движение става все по-масова, а е заплаха за редица заболявания .

25 юли 2008, здраве.bg

Всички, които работят на едно място, прекарват повечето от работното си време седнали. На път за работа повечето от нас седят в колата или градския транспорт, а през уикенда – във фотьойла или дивана.

Как тогава да бъдем бодри и да запазим здравето си, щом правим толкова малко движения?

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всеки втори европеец страда от недостиг на движение (хиподинамия). Преди повече от десетилетие специалистите изчислиха, че за да се избегнат последствията от заседналата работа е необходимо всеки ден да се движим активно в продължение поне на 30-60 минути. А най-новите изследвания разкриват още по-различна картина.

Недостигът на движения влияе на продължителността на живот, твърдят учени от Кралския колеж в Лондон, които са изследвали 2400 двойки близнаци с различно ниво на физическа активност.

Оказва се, че хората, които водят активен начин на живот, стареят с 10 години по-късно в сравнение с техните връстници. При това става дума не толкова за външния вид, колкото за механизма на стареенето: при пасивните хора по-бързо се съкращава дължината на теломерите – крайните участъци от хромозомите, а според учените именно тази дължината е индикатор за стареенето на организма.

Недостигът на движения променя и процесите на метаболизма, посочват резултатите от изследване на учени от университета на Мисури, САЩ, които са изследвали животни, изкуствено ограничени в движенията им, както и хора, водещи заседнал начин на живот. Данните показват, че при хората, които продължително време са лишени от движения, се променят метаболитните процеси и се засилва рискът от сърдечно-съдови заболявания , диабет и затлъстяване.

Недостигът на движения води и до проблеми в гърба и краката.

Проблеми с гръбначния стълб
Въпреки дългия си еволюционен път човешкият организъм остава слабо приспособен към продължителните статични пози. Най-голямо натоварване върху гръбначния стълб възниква в седнало положение.

Заболяванията (от главоболие...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.