zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подводните камъни на народните рецептиПодводните камъни на народните рецепти

здраве.bg

Много хора не желаят да се “тровят” с лекарства и използват само т.нар. народни средства. Но такова “лечение” всъщност е абсолютно нелепо. Отказвайки се от лекарствените средства и лекарите, тези хора вярват на всякакви вестници, брошури и лечители, като забравят, че народните рецепти не само не са подходящи за всеки, но и “провереното от времето” средство може да се окаже просто измислица на някой журналист или “лечител”.

Кой е готов да седне върху нагрята върху огън керемида, за да се избави от цистита? Тази “рецепта” е взета от популярен вестник с медицинска насоченост, а всеки, който е изпробвал този начин на “лечение”, ще потвърди, че той няма желания ефект.

Друга честа препоръка е за прочистването на организма от шлаката. “Искате ли да почувствате лекота в тялото и мислите, да почувствате “второто си дишане”, да се избавите от болестите и да се подмладите с няколко години, да повишите работоспособността си...?” Разбира се, кой не би искал...
Някои такива съвети обаче не само няма да помогнат, а и сериозно ще навредят. Човешкият организъм е сложна система, в която са включени и механизмите на самопочистване. Всяка външна намеса в тази система с цел “прочистване” може да се сравни с поправянето на електронен микроскоп с брадва.

Например според разпространения “метод” за прочистване на черния дроб, трябва да смесите 6 чаши зехтин (по 50 мл) и 6 лимона, а след това всеки ден да изпивате по една чаша и за изяждате по 1 лимон.

Нашият съвет е изобщо да не пробвате. Вероятно още след втората порция ще започнете да повръщате, а ако изпълните съвета докрай, изгарянето на лигавицата на стомаха ви е гарантирано – 6 лимона са твърде голямо количество киселина.

Лекарите не отричат необходимостта от прочистване на организма. При някои заболявания то е особено необходимо, за да се облекчи състоянието на пациента. Но всяка процедура - клизма, слабително или специална медицинска процедура, трябва да се назначи само от лекар, който точно е определил вашия проблем.

Лекарите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.