zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подводните камъни на народните рецепти



Подводните камъни на народните рецепти

здраве.bg

Много хора не желаят да се “тровят” с лекарства и използват само т.нар. народни средства. Но такова “лечение” всъщност е абсолютно нелепо. Отказвайки се от лекарствените средства и лекарите, тези хора вярват на всякакви вестници, брошури и лечители, като забравят, че народните рецепти не само не са подходящи за всеки, но и “провереното от времето” средство може да се окаже просто измислица на някой журналист или “лечител”.

Кой е готов да седне върху нагрята върху огън керемида, за да се избави от цистита? Тази “рецепта” е взета от популярен вестник с медицинска насоченост, а всеки, който е изпробвал този начин на “лечение”, ще потвърди, че той няма желания ефект.

Друга честа препоръка е за прочистването на организма от шлаката. “Искате ли да почувствате лекота в тялото и мислите, да почувствате “второто си дишане”, да се избавите от болестите и да се подмладите с няколко години, да повишите работоспособността си...?” Разбира се, кой не би искал...
Някои такива съвети обаче не само няма да помогнат, а и сериозно ще навредят. Човешкият организъм е сложна система, в която са включени и механизмите на самопочистване. Всяка външна намеса в тази система с цел “прочистване” може да се сравни с поправянето на електронен микроскоп с брадва.

Например според разпространения “метод” за прочистване на черния дроб, трябва да смесите 6 чаши зехтин (по 50 мл) и 6 лимона, а след това всеки ден да изпивате по една чаша и за изяждате по 1 лимон.

Нашият съвет е изобщо да не пробвате. Вероятно още след втората порция ще започнете да повръщате, а ако изпълните съвета докрай, изгарянето на лигавицата на стомаха ви е гарантирано – 6 лимона са твърде голямо количество киселина.

Лекарите не отричат необходимостта от прочистване на организма. При някои заболявания то е особено необходимо, за да се облекчи състоянието на пациента. Но всяка процедура - клизма, слабително или специална медицинска процедура, трябва да се назначи само от лекар, който точно е определил вашия проблем.

Лекарите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.