zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Енергийните напитки: истини и заблуди



Енергийните напитки: истини и заблуди

здраве.bg

Днес енергийни напитки можем да си купим навсякъде. Според производителите, те могат да ни избавят от умората и сънливостта, да повдигнат общия ни тонус и да повишат работоспособността ни.
Но лекарите имат различно мнение за тези “вълшебни” напитки.

Повечето енергийни напитки съдържат кофеин, който встъпва в качеството на стимулатор на жизнените сили, а много рядко - женшен и гуарана, която е източник на кофеина.

Една енергийна напитка (250-330 мл) съдържа количество кофеин, еквивалентно на чаша силно кафе. В състава на напитката почти винаги влиза и таурин (от 400 до 1000 мг на 300 мл), който е естествен продукт и се смята, че влияе положително на сърдечния мускул. За това обаче липсват достатъчно научни доказателства.

Енергийните напитки съдържат и аскорбинова киселина (витамин С), В1, В2, В3 и В12. Като цяло предназначението на напитките е да повишат жизнения тонус на организма. Замервания показват, че всъщност те се справят до 20-30% с такава задача.

Тауринът, който участва в прокарването на нервните импулси към мускулите и коензимът Q10, за който се смята, че помага на мускулната работа, също активизират организма. Тяхното съдържание в напитката е ниско и не предизвиква непредвидени реакции.

Като цяло може да се каже, че 1-2 консерви енергийна напитка няма да навредят особено на младия здрав организъм. Каква ще е конкретната полза е друг въпрос и неговият отговор зависи от конкретното състояние и напитката, която се ползва.

Страдащите от диабет трябва да знаят, че тези напитки с малки изключения съдържат захар (от 8 до 10%).

Кофеинът действа като стимулатор: 100 мг кофеин стимулират умствената дейност, а повече от 200 мг – повишават сърдечно-съдовата издръжливост. За да се постигне този ефект обаче трябва да се изпият минимум 3 консерви, тъй като повечето енергийни напитки съдържат от 34 до 90 мг кофеин. Такова количество обаче може да има и негативни последици – свръхвъзбуденост, повишено кръвно налягане и пулс, по-високо ниво на захар в...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.