zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жаждата усилва усещането за болка?



3 февруари 2006, здраве.bg

Центърът, който отговаря за чувството за болка, се намира на едно от ключовите места в човешкия мозък и е по-интензивен отколкото тези за жажда и глад.

Жадният човек обаче усеща болката по-силно, твърдят учени от смесения австралийско-американски екип в Университета на Мелбърн.
По време на тяхното изследване, те са открили две зони в мозъка, отговарящи за реакцията на организма към външни усещания.

Всеки път, когато във външната среда се появи дразнител, човешкият мозък определя по какъв начин да реагира тялото и предава импулси на първо място към нервните окончания. В момента, в който той установи, че “нещо не е наред” сигналите обхващат целия организъм, като за най-дискомфортни се смятат жаждата, глада и температурните въздействия.

Но усещането за болка е най-главно – то винаги се предава на първо място, тъй като е сигнал за непосредствена и често застрашаваща живота ситуация и е необходима мигновена реакция.

Въпреки това, както твърдят изследователите от Мелбърн, при еднакви дразнители могат да бъдат разграничени различни нива на болката – не са редки случаите, в които един и същи човек реагира по различен начин на една и съща болка в различни ситуации.

Чрез опити учените са установили, че ако човек изпитва жажда, той изпитва и по-силна болка – факт, който може да намери приложение в практическата медицина.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.