zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Летните горещини са особено опасни за възрастните хора!



Летните горещини са особено опасни за възрастните хора!

9 юли 2008, здраве.bg

С повишаването на температурите през лятото здравето на възрастните хора стават по-уязвимо. Често те не усещат първите симптоми на топлинен удар и жажда, които са признак за това, че техният организъм е изгубил твърде много течности и температурите навън са откровено опасни, твърдят американски лекари от Американското гериатрично общество (American Geriatrics Society).

Хората на възраст над 50 години трябва да бъдат особено внимателни към промените във времето и към собственото си здраве, съветват те.
В по-напреднала възраст трябва да се избягват дългите разходки и всичко, което предизвиква напрежение, както и пребиваването на пряка слънчева светлина при силни горещини.

В повечето случаи обезводняването в началото остава незабелязано. Затова трябва не само в горещите, но дори и в облачните летни дни да се пие повече вода. Ако урината промени цвета си (стане по-тъмна), а човек усети отпадналост, главоболие, мускулни спазми и виене на свят, това може да е признак за съществена загуба на течности.

Специалистите съветват да се носят светли широки и удобни дрехи от леки тъкани и задължително шапка. Сянката, водата и прохладният душ помагат за бързото възстановяване от горещините.

Топлинният удар се характеризира с липса на пот, бледност, студена и лепкава кожа, гадене, повръщане и обща отпадналост, а слънчевият удар – със зачервяване и повишена сухота на кожата, учестен пулс, главоболие и изгубване на съзнанието.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    55+    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.