zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Точковият масаж и иглолечението



Точковият масаж и иглолечението

здраве.bg

В основата на китайската философия е пълната хармония между човека и природата. Традиционната за Далечния изток медицина смята, че когато този баланс се нарушава, възникват определени заболявания.

Оттук произлиза и схващането, че задача на медицината е не да лекува отделна болест, а да върне организма в неговото устойчиво равновесие, защото тогава ще изчезне и заболяването и причината за неговото възникване.

В китайската медицина съществуват няколко направления, сред които най-известни са масажът и иглолечението.

Спортен, хигиенен, профилактичен, сегментарен, апаратен – това се все разновидности на масажа. Самите названия дават представа за насочеността на самия масаж, като всеки вид си има своите характерни особености.

Различните видове масаж се различават и по силата на въздействие върху кожата и вътрешните органи. Хората, които не притежават необходимите познания и нямат квалифицирана подготовка могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Според традиционното схващане източникът на болката по правило не е разположен там, където се локализира самата болка. Затова и не винаги, когато ни боли главата, трябва да масажираме слепоочията си.

Точковият масаж и иглолечението предполагат съвършено овладяване на знанията по анатомия и разположението на различните точки по тялото на човек. Дори при отделните хора тези точки са разположени по различен начин. Освен това те могат да се намират както на повърхността на кожата, така и дълбоко в мускулните структури.

Точковият масаж и иглолечението предполагат въздействие върху точки, които пряко влияят върху работата на отделните части и органи в тялото.

Според китайската медицина, в човешкото тяло има много канали, по които протича енергията. Когато се запушва някой канал, енергията прекратява своето движение. Организмът се лишава от този източник и възникват различни заболявания. Затова задачата на двата метода е да въздейства на различните точки от тялото, да отвори тези канали и да възобнови...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.