zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят - приятно + полезно



Чаят - приятно + полезно

Чаят съвсем не е напитка само за студените месеци, а се вписва идеално и в топлите дни.

здраве.bg

Всички статистики сочат, че чаят безспорно е най-популярната в света напитка. Неговата история е многовековна. Трудно е да се определи кога точно хората са започнали да пият отварата от неговите листа, но относно родината му няма никакъв спор – това е Китай.

Една от легендите разказва за Шен Нун, който преди около 4800 г. научил китайците да отглеждат и използват растението. За да помага на хората, той тествал върху себе си различните листа, стъбла и корени.

Първият систематизиран трактат за чая “Ча дзин” (Чаен канон) се появява в Китай при династията Тан. Неговият автор Лу Юй подробно описва производството на чай, районите на неговото отглеждане, качествата на чая и начините за приготвяне на напитката.

Будистките монаси-мисионери пренасят чая в Япония, а постепенно той достига и до Европа. През 1547 г. казаци поднесли необичаен подарък на царя - бурканче с ароматен чай.

В Европа чаят е донесен от холандците. През 1684 г. той тайно е засаден в Индонезия. В Индия попада доста по-късно - едва през 1831 г., а 5 години по-късно Англия получава първата пратка индийски чай. След това той става много разпространен в Цейлон, където от неизвестно заболяване загиват всички кафеени плантации.

Днес чай се отглежда и в Африка (Кения), и в Южна Америка.

Зеленият чай

Именно това е най-традиционият масов китайски продукт - по богатството на своя асортимент той заема първо място в света. Зеленият чай се отглежда в повечето китайски провинции.
Той запазва всички витамини и полезни вещества, на които е богато прясното чаено листо и благодарение на това в процеса на обработка се подлага само на навиване и изсушаване. Цветът на чая е светъл, ярко зелен, прозрачен, а ароматът – свеж и приятен. “Бяла маймуна”, “Зелен бисер”, Зелен божур” са някои от най-известните сортове зелен чай.

Жасминовият чай

Всъщност това е чай, който допълнително се ароматизира с цветовете на китайски жасмин. Ароматът на жасмин в китайската народна медицина се смята за “дълбоко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.