zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Употребата на кафе не повишава риска за здраветоУпотребата на кафе не повишава риска за здравето

23 юни 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Продължителната консумация на кафе не увеличава опасността от преждевременна смърт и дори намалява риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на испански специалисти.

Предишни проучвания дават смесени сведения за ефекта от кафето върху здравето. Някои изследователи изтъкват ползите от него, според други ободрителната напитка има повече недостатъци, отколкото ползи.

Специалистите от Автономния университет в Мадрид с ръководител Естер Лопес-Гарсия са анализирали данните за консумацията на обикновено и безкофеиново кафе сред 84 214 жени за периода 1980-2004 година и сред 41 736 мъже за периода 1986-2004 година.

Учените са установили, че редовното пиене на кафе - до 6 чаши на ден, не е свързано с повишен риск от смърт сред изследваните лица на средна възраст.

В действителност се оказало, че сред любителите на ободрителната напитка е намалял процентът на смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на проучването не са открили връзка между консумацията на кафе и смъртността от ракови заболявания.

Данните от настоящето изследване показват, че пиенето на кафе не оказва вреден ефект върху здравето на хората, казва Лопес-Гарсия.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.