zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо, колко и какви течности да пием



Защо, колко и какви течности да пием

Количеството вода в организма е определящо за добрата обмяна на веществата.

здраве.bg

Най-честият съвет за количеството вода, което трябва да пием всеки ден, е 1,5-2 литра. Но на практика това количество включва всички течности, не само водата.

Всъщност общовалидното правило за количеството е просто. С него може да се справи всеки - 40 мл течности на всеки килограм телесно тегло. Т.е. човек с тегло около 60 кг трябва да изпива всеки ден по 2,4 литра течности – не повече, но и не по-малко.

Оттук нататък обаче започват условностите и преодоляването на битуващите погрешни схващания. Например - това че през лятото заради горещините губим голямо количество влага през кожата и за поддържане на водно-солевия баланс трябва да пием колкото се може повече вода, е заблуда или, ако го кажем по-меко, правилото е твърде абсолютно, за да може да бъде наречено вярно.

В резултат на наложения стереотип и множество публикации повечето от нас страдат от вредния навик – през лятото да пият повече течности отколкото през другото време от годината.

Да – в топло време тялото е особено чувствително към нарушаването на водния баланс, но е задължително да се прави разлика между жаждата и желанието за пиене. Такава наистина има и тя е голяма! Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност, която понякога вреди на организма.

А ако прекалим...
Отоците под очите сутрин и вечер, продължителната и възникваща от най-малкото течение хрема, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата (поради която ни се иска да си мием косата не само всеки ден, а дори два пъти дневно), главоболието при най-малките промени в температурата, достатъчно дългата менструация (до 7 дни) при не много продължителен цикъл (21-23 дни) – всичко това са признаци за наднормено количество течности в организма.

Според специалистите, хората твърде малко се замислят за изпитите количества течности. По-голямата част от деня е съпроводена с поемането на кафета, чайове и сокове.

Топлите напитки са безполезни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.