zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Премахвайте навреме зъбния камък



Премахвайте навреме зъбния камък

здраве.bg

Варовитият налеп по зъбите, познат повече като зъбен камък, представлява наслоение по шийките на зъбите, разположени близо до изходните канали на слюнните жлези. Първоначално рохък и слабо изразен по цвят, с времето той става достатъчно плътен и пигментиран.

Всяко възпаление на венците може да провокира появата на зъбен камък. Опасността от него се крие в това, че фиксирайки се върху шийките на зъбите, мукополизахаридният налеп предизвиква повишаване на лепливостта на слюнката и отслабване на самостоятелното почистване на зъбите при дъвчене.

Зъбният камък се отстранява със специални инструменти или с помощта на ултразвук. При всяка повторна поява той трябва отново да бъде отстраняван. В някои случаи по време на процедурата се налага да се прилага обезболяващо средство, но като цяло тя е почти безболезнена.

Употребата на твърда храна, лечението на болните зъби и борбата с нарушенията в обмена на веществата са главните начини за профилактика на зъбния камък.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.