zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да си спечелим няколко години животКак да си спечелим няколко години живот

Смехът е сред най-добрите лекарства.

здраве.bg

Наистина човек може да добави няколко години живот, ако спазва няколко не толкова сложни правила: по-често да яде здравословна храна, да прави физически упражнения и да намира време за себе си. Ако правите това, постепенно ще придобиете навици, които определят здравословния начин на живот.

1. Не забравяйте за цвеклото!
Често го наричат “тайното оръжие в борбата с високото кръвно”. А именно хипертонията е главна причина са сърдечно-съдовите заболявания, инфарктите и съответно за преждевременната смърт.

2. Откажете се от дългото време пред телевизора!
Изчислено е, че за своя живот съвременният човек прекарва върху дивана средно 10-15 години, а половината от тях – и пред телевизора. Поне част от свободното си време можете да прекарате в по-полезни за здравето занимания.

3. Откажете се от сладкишите!
Поредица от изследвания доказват, че ароматът на сладкишите въздейства върху специфичен участък от мозъка, който кара човек да търси незабавно възнаграждение. При това без да се замисля дали изяденото парче торта или млечен шоколад са полезни за здравето. Затова най-добре се откажете от сладките!

4. Прегръдките укрепват здравето
Резултатите от изследване, проведено през 2005 г. в университета на Северна Каролина показват, че прегръщайки любим човек дори само за 20 секунди, това ще доведе до намаляване на кръвното налягане и нивото на котизола (хормона на стреса).

5. Ограничете солта!
Всеки ден човек приема около 9,5 г сол, а нейното наднорменото количество повишава кръвното и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Разхождайте се на слънце!
Слънчевите лъчи, попадайки в кожата, позволяват на тялото да произвежда витамин D, който помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, депресията, остеопорозата и дори някои видове рак.

7. Не забравяйте за плодовете и зеленчуците!
Изчислено е, че ако всеки ден изяждате дори само една порция (3-4 броя) от тях в повече, ще намалите риска от преждевременна...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.