zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовете, зеленчуците и чаят намаляват риска от рак на белите дробове



Плодовете, зеленчуците и чаят намаляват риска от рак на белите дробове

Особено явна е тенденцията при пушачите, показва иследване.

17 юни 2008, здраве.bg

Хората, които не успяват да откажат цигарите, могат все пак да намалят риска от развитието на рак на белите дробове, ако всеки ден употребяват поне 3 вида плодове или зеленчуци и пият чай.

Специалисти от университета на Калифорния са изследвали 558 онкологично болни и 837 здрави пациенти и са установили, че високите дози флавоноиди в плодовете, зеленчуците и чаят помагат за блокиране на активността и растежа на раковите клетки в тъканите на белите дробове, съобщава Би Би Си.

Статистиката сочи, че над 90% от раковите образувания на белите дробове са предизвикани от тютюнопушенето.
Флавоноидите са разтворими във вода естествени пигменти, които притежават както антиокислителни, така и противодействащи на увреждането на тъканите и ДНК свойства.

Пушачите могат да се предпазят от рак, ако употребяват в големи количества плодове зеленчуци и чай – особено ябълки, брюкселско зеле и ягоди, съветват американските учени.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.