zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сухите млека може да са опасни за децатаСухите млека може да са опасни за децата

(фото: BBC)

здраве.bg

В много от детските сухи млека, произведени от различни компании в 7 европейски страни, Южна Корея , САЩ и ЮАР се съдържат опасни бактерии, твърди биологът Карол Иверсен от британския университет “Нотингам Трент” (Nottingham Trent), цитиран от Ройтерс.

Екипът специалисти под негово ръководство са изследвали произволно избрани 200 опаковки от различни марки със суха млечна смес. Резултатите показват, че 20 от тях съдържат опасно високи нива на вредни бактерии, които предизвикват редица заболявания, в това число и менингит.

Именно разпространението на менингита в редица детски болници в Европа и САЩ накараха специалистите да се насочат към изследването на детските сухи смеси. Въпреки, че официално нито един производител не гарантира стерилността на смесите, много лекари и родители смятат, че това се разбира от само себе си. Но всъщност не е така.

“Стайната температура и разреждането на смесите способстват за допълнително увеличаване на вредните бактерии – на всеки половин час те се удвояват”, заявява Иверсен. “А в хладилника - на всеки 10 часа”.

Съветът на британските учени, за да се избегне повишения риск, е млякото да се приготвя непосредствено преди храненето на детето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.