zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да намалим апетита си



Как да намалим апетита си

Плодовете са добър начин да се засити глада без да се приемат много калории.

За да се храним по-малко не е нужно да стигаме до гладуване.

здраве.bg

Намаляването на апетита е важна задача особено за тези, които искат да отслабнат. Почти всеки в някакъв период от живота си търси един или друг начин да запази или възвърне стройната си фигура. В името на нея спазваме диети, дори такива, които не ни допадат, стараем се да потискаме или намаляваме апетита си, страдаме от чувство за глад. В резултат на това стресът в организма нараства, а и вече е доказано, че килограмите свалени в състояние на стрес, след това ще се възстановят.

Специалистите, които се занимават с въпросите на здравословното хранене, смятат, че за да се запази фигурата, съвсем не е задължително да се спазва диета. Трябва само да се контролира менюто и апетитът и да не се преяжда.

Предлагаме ви четири начина за намаляване на апетита без особени натоварвания за нервната система.

1. Увеличете приема на течности

Водата намалява апетита. Най-добре минерална, но в никакъв случай газирана. Соковете (без захар и подсладители!) също спомагат за намаляването на апетита. Този начин, освен че е доста ефективен, е и много полезен за нормалната работа на стомашно-чревния тракт. Чаша вода преди хранене е прекрасно средство за включване на процеса на храносмилане и за създаване на усещането за пълнота в стомаха, а това, разбира се, силно намалява апетита.

2. Намалете подправките

Подправките и солта не понижават апетита. Точно обратното – те раздразват стомаха и способстват за допълнителното отделяне на стомашен сок, който дразни лигавицата. За да се премахне раздразнението и да се неутрализира киселината, организмът ще иска повече храна, т.е. апетитът ще се повишава. Затова, ако проблемът за поддържане на теглото или намаляване на апетита е актуален за вас, забравете за солените и пикантни ястия.

3. Шоколадът притъпява апетита

Той е един от най-приятните и любими начини за намаляване на апетита. Не случайно на децата преди ядене не им дават бонбони. Вие също можете за тази цел да използвате бонбони, но по-полезно е да изяждате...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.