zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 причини за нарушения в месечния цикъл9 причини за нарушения в месечния цикъл

здраве.bg

Женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни без това е повод за притеснения. Минимално той продължава 21 дни (от датата на първия ден на менструацията), а максимално – 33 дни. Ако забавянето е с 14 дни или повече, това явление се нарича олигоовулация (анормално рядка овулация). Нарушение е и менструалният цикъл, който настъпва твърде бързо.

Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в този случай, когато в продължение на няколко години цикълът не са променя, а изведнъж броят на неговите дни се намалява или увеличава.

Ако установите подобна промяна, важно е да не изпадате в паника – няма място (а и причини) за такава. Не е задължително да са налице проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на месечния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята – пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни , се касае за олигоменория, при нередовен цикъл – за дисменорея, при твърде обилен – за менорагия, а при твърде чест (на по-малко от 25 дни) – за полименорея.

1. Инфекция на половите органи.
Инфекцията на органите на малкия таз е сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл. За да установите точно проблема, трябва да направите поредица от изследвания (за хламидии, уроплазма и т.н.), но пък лечението е доста бързо.

2. Хормони.
Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален фон, т.е. определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения в концентрацията могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза.
След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно това спадане е причина за различни дисфункции.

3. Силен стрес или поражения на нервната система.
Стресовите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.