zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 причини за нарушения в месечния цикъл9 причини за нарушения в месечния цикъл

здраве.bg

Женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни без това е повод за притеснения. Минимално той продължава 21 дни (от датата на първия ден на менструацията), а максимално – 33 дни. Ако забавянето е с 14 дни или повече, това явление се нарича олигоовулация (анормално рядка овулация). Нарушение е и менструалният цикъл, който настъпва твърде бързо.

Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в този случай, когато в продължение на няколко години цикълът не са променя, а изведнъж броят на неговите дни се намалява или увеличава.

Ако установите подобна промяна, важно е да не изпадате в паника – няма място (а и причини) за такава. Не е задължително да са налице проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на месечния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята – пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни , се касае за олигоменория, при нередовен цикъл – за дисменорея, при твърде обилен – за менорагия, а при твърде чест (на по-малко от 25 дни) – за полименорея.

1. Инфекция на половите органи.
Инфекцията на органите на малкия таз е сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл. За да установите точно проблема, трябва да направите поредица от изследвания (за хламидии, уроплазма и т.н.), но пък лечението е доста бързо.

2. Хормони.
Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален фон, т.е. определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения в концентрацията могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза.
След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно това спадане е причина за различни дисфункции.

3. Силен стрес или поражения на нервната система.
Стресовите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.