zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 заблуди за пушенето



5 заблуди за пушенето

здраве.bg

За вредата от тютюнопушенето и начините да се откажат цигарите се пише и говори много. Но наред със сериозните изследвания и препоръки за съжаление сред хората се разпространяват и много погрешни схващания, които по никакъв начин не помагат на тези, които са успели да се мотивират и са взели решение да откажат вредния навик:

1. Цигарите премахват стреса

Точно обратното – засилват го. Никотинът предизвиква изхвърлянето на адреналин, а в резултат на това се повишава и кръвното налягане и нивото на захар в кръвта, а сърцебиенето се ускорява. Заради всичко това тютюнът повишава чувствителността и податливостта към стреса.

Освен това никотинът оказва токсично действие на мозъка. Едновременно с цигарения дим в организма попадат много вредни вещества, които постепенно влошават здравето. А колкото по-крехко е то, в толкова по-голяма степен организмът е подложен на стрес.

2. Оставяйки цигарите, може да се напълнее

Да, но това е само за кратко време. След няколко месеца без цигари и при липса на други вредни навици и фактори теглото следва да се нормализира, защото организмът се възстановява и саморегулира.

3. Пасивното пушене не може да навреди сериозно на здравето

Може. Хората, които редовно са в зона на действие на цигарен дим, по-често от другите страдат от същите заболявания, от каквито страдат и самите пушачи.

4. Наргилето е по-малко вредно от цигарите

Не е вярно. Водата, през която преминава димът, го прочиства само от едрите твърди частици и благодарение на това, че този дим се вдишва лесно, останалите ситни фракции попадат в белите дробове по-дълбоко. Затова вредата от едно наргиле приблизително се равнява на вредата от 40 изпушени цигари.

5. Катранът, натрупан в дробовете, не може да се прочисти

Напротив, но за това е нужно време. Наблюденията показват, че много голяма част от катранът в белите дробове на бившия пушач се изхвърля. Но за това са необходими около 5 години.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.