zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Желязното” здраве трябва да е от детството



“Желязното” здраве трябва да е от детството

В месото и месните продукти се съдържа много желязо.

26 май 2008, здраве.bg

Желязото е микроелемент, който играе голяма роля за здравето. Без него не може да се построи хемоглобинът, съдържащ се в червените кръвни телца (еритроцитите).

Хемоглобинът е сложна белтъчина, която пренася кислорода от белите дробове към тъканите и органите, а едновременно с това отстранява от тях въглеродния газ.

Почти 80% от желязото, съдържащо се в организма на човек, влиза в състава на хемоглобина. Освен това, то е необходимо за работата на мускулите и мозъка, а също така за поддържане на имунитета.

Този ценен елемент се съдържа в голямо количество в месото, черния дроб, ябълките, белите гъби, прасковите и други продукти. Заради това те трябва задължително да присъстват в менюто ни на всяка възраст.

Децата от 6 месеца до 4 години трябва да приемат за 1 денонощие 6-10 мг желязо. Тъй като детето расте бързо, запасите от този микроелемент се изчерпват също толкова бързо, т.е. те трябва постоянно да се попълват. В противен случай детето ще страда от нарушения в нервно-психичните функции: склонност към плач, раздразнителност, лошо настроение.

Недостигът на желязо при подрастващите е свързан с техния бърз растеж и жизнена активност. Момичетата на 11-18 години се нуждаят от 15 мг желязо за 1 денонощие, а момчетата на същата възраст - от 12 мг.

Дори незначителният недостиг на желязо веднага отслабва вниманието, намалява мисловните процеси и успеваемостта, способства за появата на хронична умора. А всичко това води до уязвимост към различните инфекции и до чести заболявания най-вече общи респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), ангини и фарингити.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.