zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влизат в сила нови означения върху слънцезащитните продукти



Влизат в сила нови означения върху слънцезащитните продукти

Целта е по-лесният избор на подходящия продукт и избягването на подвеждащи текстове.

22 май 2008, здраве.bg

Защитата от вредното влияние на слънчевите лъчи е сериозен медицински проблем. Важна част от комплексното решение е използването на качествени слънцезащитни продукти, консултация с лекар или фармацевт. Състоянието на пазара обаче, не помагаше съществено за осигуряване на достъпна за потребителя медицинска информация. Производителите от своя страна посочваха различни числени и словесни обозначения, които взаимно много трудно се сравняват. Досегашното етикетиране на продуктите за слънцезащита беше твърде комплицирано за неспециалисти.

Това стана повод за намеса и на самата Европейска комисия за козметични продукти (ЕК). Тя, в сътрудничество с Европейската асоциация за козметична промишленост (COLIPA), изработи още през 2006 г. препоръки, които предлагат единно, просто и смислено етикетиране за ефикасността на защитата от слънчевите лъчи. Целият документ беше издаден в Официалния вестник на Европейския съюз (L 265) под названието Препоръка на Европейската комисия, приета на 22 септември 2006 г., по отношение на слънцезащитните продукти и за излагането на твърдения, които са свързани с тях (изложени под номер К(2006) 4089). Като последица от това и в България влезе в сила нова наредба за изискванията към продуктите предназначение за защита от слънчевото лъчение (ДВ бр. 106 от14.12.2007 г.)

Цел на препоръката на ЕК
Да допринесе за високото ниво на защита на здравето на населението.
При етикетирането на продуктите производителите трябва да не използват формулировки, които биха информирали неправилно потребителите и да не посочват качества на продукта, които той няма. Названията на продуктите, изображенията на опаковките и текстовата информация в упътванията и в рекламните материали не трябва да бъдат объркващи и подвеждащи.
Препоръката дефинира продукта за UV защита като всеки продукт (крем, масло, гел, спрей), предназначен за нанасяне върху човешката кожа с цел изключително или главно да я предпази от UV-лъчи. Защитата за потребителите се състои в това,...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.