zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта не е вредна?!Солта не е вредна?!

22 май 2008, здраве.bg

Голямото количество сол не причинява вреда на здравето и не повишава риска от смърт, твърдят неочаквано лекари от медицинския колеж “Албърт Айнщайн” в САЩ.

В продължение на 6 г. учените са наблюдавали храненето на 8700 души и не са открили значително увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания и смъртността в резултат на употребата на високи дози сол.

Точно обратното - след анализа на известни фактори като риск от пушене, диабет и повишен кръвно налагане, епидемиолозите са открили, че хората, употребяващи много малки количества сол, имат с 80% по-висок риск от смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания и с 24% по-висок риск от смърт по друга причина.

Солта е важна за правилното протичане на много процеси в организма и потенциалните рискове от нейната употреба са съмнителни, смятат американските учени, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.