zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословната закуска



Здравословната закуска

Идеалното време за закуска е между 7 и 9 часа.

Добрата закуска трябва да е балансирана, но и достатъчно обилна.

здраве.bg

За някои закуската е онова, за което все не намират време, а и не му отдават толкова значение, за други тя е нещо почти свещено и задължително.

Повечето диетолози са обединени около мнението, че закуската е най-важното хранене за деня, тя помага на човек организмът му да се събуди и да се зареди със сили за предстоящия ден.

Въпреки това някои хора смятат, че най-добрата закуска е... липсата на такава.

Доста по-противоречиви са мненията сред специалистите каква точно е здравословната закуска. Според някои, тя трябва да бъде минимална и много лека (например зелен чай с мед или малко ядки), а според други – доста обилна.

Резултатите от някои най-нови изследвания показват, че хората, които след събуждането си не приемат никаква храна, са със забавена обмяна на веществата, по-ниско ниво на захар в кръвта, с понижено внимание и влошена памет.

Идеалното време за закуска е между 7 и 9 часа. В различните части на света самото й съдържание обаче е доста различно. Френската закуска (често тя се нарича и континентална) се състои от кроасан, яйце, портокалов сок, конфитюр и кафе. Турската закуска е питка с овче сирене, кашкавал, маслини и кафе, английската пък е богата на мазнини – бъркани яйца с бекон, наденички и зеленчуци.

Калоричността на националните закуски зависи от климата (колкото по-студен е той, толкова по-засищаща трябва да бъде сутрешното хранене). Наличните продукти също са от значение. Ясно е, че скандинавците нямат навика да закусват маслини - те предпочитат варени картофи и риба.

Диетолозите постоянно напомнят, че закуската трябва да бъде балансирана, т.е. да се състои от 1/3 от дневната норма белтъчини, 2/3 от тази на въглехидрати и до 1/5 от нормата мазнини.
Белтъчините засищат за целия ден (месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови култури, гъби). Ненаситените мазнини се усвояват по-бързо, отколкото наситените и се смятат за по-полезни (авокадо, бадеми, орехи). Въглехидратите осигуряват енергията, необходима за събуждането на организма, но...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.