zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пресните плодове и зеленчуци: безспорно полезни, но невинаги



Пресните плодове и зеленчуци: безспорно полезни, но невинаги

здраве.bg

В стомаха и червата се извършват много процеси, които остават незабелязани, а доста проблеми се развиват без симптоми. Това е особено характерно за пролетно-летния сезон, когато в тялото постъпва повече целулоза и по-малко въглехидрати.

За ползата от плодовете и зеленчуците се говори много. Те безспорно са храна, която е добре да присъства във всекидневното ни меню. И все пак - не всеки зеленчук е добър, поне не във всяка ситуация. Репичките например могат да въздействат върху лигавицата и при повишена чувствителност да предизвикат възпаление на стените на стомаха. А това може да прерастне в гастрит. Затова репичките трябва да се сдъвкват много добре, не трябва да се приемат на гладно, а само едновременно с второто ястие, най-добре настъргани.

Повечето плодове и зеленчуци имат големи слабителни възможности. Зелето, краставиците, доматите, сливите и ябълките, ако са в голямо количество (повече от 100 г) са природни слабителни средства, но имат и един постоянен недостатък – раздразват лигавицата на червата и в резултат на това могат да предизвикат разстройство. Ако се приемат постоянно в твърде големи количества, лигавицата може да се покрие с язви, а това провокира появата на онкологични заболявания.

Трети опасен фактор са органичните киселини. Те имат полезни свойства, тъй като се борят с патогенните микроорганизми и по този начин буквално санират червата, но в големи количества те също предизвикват разстройство. Киселини се съдържат във всеки растителен продукт, но особено много в някои видове: лапад, спанак, касис, домати.

Немарливостта при измиването на плодовете и зеленчуците може да бъде другата причина за възникването на стомашни проблеми. Неотстранени, патогенните микроорганизми се насочват в червата и могат да предизвикат от кратковременни разстройства до сериозни и трайни заболявания.

Избягвайте загнилите плодове и зеленчуци. Всички изгнили места в тях трябва да се премахват. В противен случай ще се увеличат...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.