zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пресните плодове и зеленчуци: безспорно полезни, но невинагиПресните плодове и зеленчуци: безспорно полезни, но невинаги

здраве.bg

В стомаха и червата се извършват много процеси, които остават незабелязани, а доста проблеми се развиват без симптоми. Това е особено характерно за пролетно-летния сезон, когато в тялото постъпва повече целулоза и по-малко въглехидрати.

За ползата от плодовете и зеленчуците се говори много. Те безспорно са храна, която е добре да присъства във всекидневното ни меню. И все пак - не всеки зеленчук е добър, поне не във всяка ситуация. Репичките например могат да въздействат върху лигавицата и при повишена чувствителност да предизвикат възпаление на стените на стомаха. А това може да прерастне в гастрит. Затова репичките трябва да се сдъвкват много добре, не трябва да се приемат на гладно, а само едновременно с второто ястие, най-добре настъргани.

Повечето плодове и зеленчуци имат големи слабителни възможности. Зелето, краставиците, доматите, сливите и ябълките, ако са в голямо количество (повече от 100 г) са природни слабителни средства, но имат и един постоянен недостатък – раздразват лигавицата на червата и в резултат на това могат да предизвикат разстройство. Ако се приемат постоянно в твърде големи количества, лигавицата може да се покрие с язви, а това провокира появата на онкологични заболявания.

Трети опасен фактор са органичните киселини. Те имат полезни свойства, тъй като се борят с патогенните микроорганизми и по този начин буквално санират червата, но в големи количества те също предизвикват разстройство. Киселини се съдържат във всеки растителен продукт, но особено много в някои видове: лапад, спанак, касис, домати.

Немарливостта при измиването на плодовете и зеленчуците може да бъде другата причина за възникването на стомашни проблеми. Неотстранени, патогенните микроорганизми се насочват в червата и могат да предизвикат от кратковременни разстройства до сериозни и трайни заболявания.

Избягвайте загнилите плодове и зеленчуци. Всички изгнили места в тях трябва да се премахват. В противен случай ще се увеличат...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.