zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да ускорим обмяната на веществата



Как да ускорим обмяната на веществата

Разходката е прекрасен начин не само за почивка, но и да се изгорят още малко калории

10 начина да накараме метаболизмът да работи по-ефективно и дори да отслабнем.

здраве.bg

Вие вече сте опитвали различни диети? Отслабвали сте с около 10 килограма, а след това бързо сте ги възстановили? Вече не можете да живеете само на ябълки и кисело мляко, а нямате и много време за спорт? И вече не знаете какво да направите...

Тялото ни непрекъснато изгаря енергията, необходима за нашата работоспособност, а ние постоянно я възстановяваме чрез храната. Тези два взаимно уравновесяващи се процеса всъщност са обмяната на веществата. Колко бързо протича тя зависи от редица фактори: от нивото на активността, конституцията на тялото, пола, възрастта, наследствеността и т.н. За да изразходва организмът повече калории, трябва да се ускори обмяната на веществата. Това понякога е трудно, но е напълно възможно:

1. Хранете се 5 пъти дневно
Препоръчително е процесът на хранене да се раздели на 5 етапа, през всеки от които да се приемат малки порции. Най-важни са закуската и след нея обядът. Бавната обмяна е характерна за хората, които обичат постоянно да си похапват, вечерят късно, а също така за тези, които напълно се отказват от закуската. Храненето трябва да бъде пълноценно, а употребяваните продукти - да съдържат необходимите витамини и минерали.

2. Пиенето на вода
Да се пие сок, чай или айран и да се пие вода са съвсем различни неща. Водата е много важна за ускоряване обмяната на веществата. За това способстват и зеленият чай, грейпфрутът, лимонът, а също така фолиевата киселина, която се съдържа в по-големи количества в зеленчуците със зелени листа, бобовите култури, маята, черния дроб.

3. Дълбокият сън
Пълноценният, здрав и спокоен сън помага за намаляване на теглото. По време на него се обновява информацията в клетките на мозъка, организмът си почива и се възстановява след тежкия ден. Всеки човек може сам да прецени какво точно означава за него да се наспиш добре и то всяка нощ.

4. Сред природата
Идеалният вариант разбира се би бил курорт на морския бряг или в планината, където организмът благодарение на чистия...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.