zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Образованието влияе на продължителността на животаОбразованието влияе на продължителността на живота

здраве.bg

Разликата в продължителността на живот между образованите и необразованите хора постоянно расте, твърдят американски учени от няколко университета и института на САЩ, които се изследвали данните за смътността на 3,5 милиона души за периода от 1993 до 2001 г.

Получените данни посочват значително намаляване на смъртността във всяка възрастова група след тъмнокожите (с 36%) и белите (с 25%) мъже, които са завършили поне колеж. Главните причини за смърт са били ХИВ инфекциите, ракът и други заболявания на белите дробове.
За завършилите само средно образование е характерна по-висока смъртност. Тя е най-висока (3,2%) при белите жени, които не са получили средно образование. А за тези, които не са стигнали и до гимназиалните класове, смъртността са увеличава с още 0,7% годишно.

“Това изследване потвърждава наличието на социално-икономическо неравенство между образованите и по-малко образованите хора, като с годините разликата в нивото на смъртност все повече нараства”, съобщава д-р Отис Броули, главен медицински специалист в Американското общества за борба с рака (American Cancer Society).

Учените смятат, че хората с по-ниско ниво на образование като правило имат и по-нисък финансов просперитет, често повечето от тях нямат медицинска застраховка (например поради липса на постоянно работно място). Освен това те не са достатъчно осведомени за постиженията на съвременната наука, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.