zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умеем ли да разчитаме пулса си



Умеем ли да разчитаме пулса си

фото: DK Images

здраве.bg

... Това състояние се нарича блокада на сърцето, т.е. забавяне или пълно прекратяване на преминаването на импулсите на възбудата по проводящата система на сърцето. Ако ударите закъсняват за секунда, може да се появят конвулсии и припадъци, които са опасни за живота.

Блокадите обикновено започват при тежки некротични, склеротични или възпалителни процеси в сърцето, при сложни пороци и след инфаркт.

Учестеният пулс (тахикардия) е по-разпространен и познат практически на всички. Това се случва и на здравите хора - след вълнение, физическо натоварване, порция алкохол, но много бързо всичко се връща в нормата.

Понякога обаче тахикардията може да продължи с часове или дори с дни. Ако тя се съпътства с повишено налягане или температура, те трябва да се лекуват. При липса на такива, трябва да се провери нивото на хемоглобин в кръвта и активността на щитовидната жлеза. Обърнете се за консултация към кардиолог – понякога това е сигнал за възпаление на миокарда. Най-често тахикардията се дължи на вегетативно-съдова дистония и трябва да се погрижите за нервната си система.

Ритмичността на пулса също се определя лесно: по норма интервалите между ударите трябва да бъдат еднакви. Но понякога пулсът изведнъж закъснява или избързва. Кардиолозите наричат това състояние екстрасистола.

Тези неприятни усещания често плашат пациентите и провокират техните съмнения за наличието на сериозно заболяване. Сами по себе си екстрасистолите не носят никаква вреда. Ако пулсът се увеличава след физическо натоварване, са възможни ендокринни разстройства или миокардит. А ако се намалява – проблемът се крие в състоянието на нервната система. Това е един от типичните признаци на скритата депресия.

Екстрасистолите могат да бъдат провокирани и от пушене, алкохол, силен чай или кафе, преяждане, болки в областта на коремната кухина.
Ако те са не повече от 200 за денонощие, няма никакви органични отклонения. 60% от случаите на подобни нарушения в ритъма се наблюдават именно...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.