zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 целувка е равна на 6 калории по-малко и 1 минута живот повече



1 целувка е равна на 6 калории по-малко и 1 минута живот повече

фото: sxc.hu

Любопитни факти за целувката през вековете и в различните краища на света.

здраве.bg

За целия си живот средностатистическият човек се целува средно две седмици. Въпреки че някои, в името на рекорда, са правили това и по 30 часа без прекъсване. Ако бъдат изключени опитите да се влезе в книгата на Гинес, полезна ли е всъщност целувката!? Изследвания в тази посока съвсем не липсват.

Факт №1 - медицински

От медицинска гледна точка този ритуал е без съмнение полезен.

• Докосването с устни е цял “букет” от сложни химични реакции. Най-новите медицински изследвания показват, че продължителната страстна целувка увеличава пулса до честота дори над 100 и повече удара в минута и повишава нивото на хормоните в кръвта на човека до толкова, че може да удължи неговия живот с 1 минута. При това по време на страстната целувка се губят приблизителна 6,4 калории (за 1 минута).

• Според психолозите, целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти, те са убедени в своите сили и постигат значими лични и професионални успехи.

• Целувката с достатъчна продължителност по-добре (отколкото например дъвката) нормализира киселинността в устата. Т.е. целувайки се всеки път след ядене, човек има реалната възможност да намали риска от възникването на кариес.

• По време на целувката хората си обменят 9 мг вода, 0,7 г албумин, 0,18 г органически вещества, 0,7 г мазнини, 0,45 мг сол. Тези вещества не само облекчават храносмилането, но и оказват благоприятно въздействие на имунитета.
Не трябва да се забравя обаче също, че с целувката могат да се предават такива заболявания като херпес, хепатит А и Б, а също така стотици различни бактерии, но за щастие 95% от тях не представляват опасност за здравето на човека.

Факт №2: статистически

Средно жената “изяжда” за една година 2,5 флакона червило. Нейният постоянен сексуален партньор също е съпричастен към глицериновите “химикали” и за 1 година той консумира 3/4 флакона червило.

Факт №3: исторически

Защо хората са започнали...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.