zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 целувка е равна на 6 калории по-малко и 1 минута живот повече1 целувка е равна на 6 калории по-малко и 1 минута живот повече

фото: sxc.hu

Любопитни факти за целувката през вековете и в различните краища на света.

здраве.bg

За целия си живот средностатистическият човек се целува средно две седмици. Въпреки че някои, в името на рекорда, са правили това и по 30 часа без прекъсване. Ако бъдат изключени опитите да се влезе в книгата на Гинес, полезна ли е всъщност целувката!? Изследвания в тази посока съвсем не липсват.

Факт №1 - медицински

От медицинска гледна точка този ритуал е без съмнение полезен.

• Докосването с устни е цял “букет” от сложни химични реакции. Най-новите медицински изследвания показват, че продължителната страстна целувка увеличава пулса до честота дори над 100 и повече удара в минута и повишава нивото на хормоните в кръвта на човека до толкова, че може да удължи неговия живот с 1 минута. При това по време на страстната целувка се губят приблизителна 6,4 калории (за 1 минута).

• Според психолозите, целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти, те са убедени в своите сили и постигат значими лични и професионални успехи.

• Целувката с достатъчна продължителност по-добре (отколкото например дъвката) нормализира киселинността в устата. Т.е. целувайки се всеки път след ядене, човек има реалната възможност да намали риска от възникването на кариес.

• По време на целувката хората си обменят 9 мг вода, 0,7 г албумин, 0,18 г органически вещества, 0,7 г мазнини, 0,45 мг сол. Тези вещества не само облекчават храносмилането, но и оказват благоприятно въздействие на имунитета.
Не трябва да се забравя обаче също, че с целувката могат да се предават такива заболявания като херпес, хепатит А и Б, а също така стотици различни бактерии, но за щастие 95% от тях не представляват опасност за здравето на човека.

Факт №2: статистически

Средно жената “изяжда” за една година 2,5 флакона червило. Нейният постоянен сексуален партньор също е съпричастен към глицериновите “химикали” и за 1 година той консумира 3/4 флакона червило.

Факт №3: исторически

Защо хората са започнали...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.