zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Четката и пастата за зъби не са достатъчни!Четката и пастата за зъби не са достатъчни!

Защо най-популярните средства за здравето на зъбите не изчерпват всичко, което можем да направим.

здраве.bg

Четката за зъби си остава най-елементарното, но едновременно с това и най-важното средство за защита на зъбите от налепи. И до днес не е измислило нищо по-ефективно от нея. Затова и препоръките на зъболекарите обикновено са: зъбите трябва се мият поне 2 пъти на ден - най-добре сутрин веднага след ставане и вечер непосредствено преди лягане. Но този “инструмент” все пак не е напълно достатъчен, за да поддържаме зъбите и устата си в най-добро здраве.

Според стоматолозите, ако искате да предпазите своите зъби и венци от бактериите, предизвикващи кариес и различни възпаления, трябва да се използват и други средства освен четка за зъби - например разтвори за изплакване на устата, конци за зъби, четка за почистване на езика, масажна четка за венците, спрей за устна кухина и т.н. Само полагането на комплексни грижи гарантира постигането на най-добри резултати.

Някои от изброените средства не са достатъчно популярни и често хората не ги смята за необходими. Практиката например е доказала ползата от прилагането на средствата за изплакване на устната кухина. В техния състав често влиза триклозан – вещество, което намалява зъбния налеп, екстракт от женшен, който оказва тонизиращо действие, магнезиев аскорбилфосфат, който намалява скоростта на образуване на зъбен камък.

При кръвотечение на венците, стоматит и гингивит е полезно да се използват средства за изплакване, които способстват за спиране на кръвотечението.

При пародонтит и изобщо за профилактика на пародонтозата е подходящо всяко средство, което притежава антибактериални свойства и повишава съпротивителните сили на организма.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.