zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калцият - безспорният минерал №1



Калцият - безспорният минерал №1

здраве.bg

Здравето на зъбите и костите зависи от калция – това сигурно знаят всички. Но не всеки знае, че само с пиенето на мляко не може да се получи необходимата за организма доза калций.

Калцият е единственият микроелемент, чиято всекидневна потребност се измерва не в милиграми, а в грамове и затова необходимата норма не може да се помести в нито една таблетка. А и както за всички витамини и минерали, специалистите на първо място съветват те да се осигуряват чрез пълноценно хранене.

Слънце, извара и риба

Според последните препоръки в периода на активен растеж на организма са необходими 1,2 г калций дневно. След 25 годишна възраст дозата се намалява до 0,6 г, но за бременните тя отново се увеличава до 1,2 г, а за кърмещите майки дори до 1,5 г. От такова количество калций се нуждаят и жените над 50 години за предотвратяване на остеопорозата.

Откъде да получим калций

Разбира се, преди всичко (но не само!) от млякото. За да осигури обаче само то необходимата дневна доза, са нужни 4-5 чаши – те съдържат точно около 1,2 г. За тези, които не обичат мляко, остава богатият асортимент от млечни продукти: сирене, извара, кашкавал.

Осигуряването на количеството калций е само половината от задачата. Защото освен да се набави той трябва и да се усвои. За това са необходими витамин D и слънчева светлина, която засилва синтеза на този витамин. Ето защо изследванията показват, че много южни народи практически не ядат млечни продукти, а въпреки това не страдат от недостиг на калций: благодарение на постоянното си пребиваване на слънце техният организъм усвоява пълноценно това, което постъпва с храната.

Пийте рибено масло, яжте черен дроб от треска и въобще наблягайте на рибата, съветват специалистите. Ако не обичате млечни продукти, можете да попълните недостига от калций, като употребявате повече бобови култури, които съдържат калций, магнезий и фосфор.

Друг добър източник са калций са соевите продукти.

Рибните консерви и месните костни бульони са също...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.