zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добре ли живеем?!



Добре ли живеем?!

Как да измерим качеството на живота.

здраве.bg

... Тогава, според тях, може да стане ясно до каква степен човекът е удовлетворен от собствения си живот. Сполучлива на пръв поглед идея, но за съжаление емоциите не са еднакви по своята степен на дълбочина, а някои трудно могат да се определят само като положителни или отрицателни.

Скачване

Поради неуспеха с оценката на емоциите, се появява мнението да се обърне внимание не на човека, а на самия живот – на качеството на неговите съставни части, които искаме да оценим, т.е. качеството на всичко, което ни заобикаля: семейство, работа, здраве, жилище, приятелски връзки. Много от хората, които честно са оценявали различните сфери от своя живот са признавали, че в работата им не всичко е наред, но затова пък имат отлични приятели. Но всички те са били доволни от живота и определят качеството на своя на живот – “на висота”. Т.е. налице е проблемът със субективната оценка.

Друг подход се е опитвал да оцени качеството на живот на социален фон. Индексът на развитието на човешкия потенциал е отчитал очакваната продължителност на живота, нивото на образование и други подобни параметри. Но високият индекс не означава непременно, че човек с висше образование, доживял до 80 години, е напълно удовлетворен от своя живот. Този индекс днес се възприема по-скоро като показател за това колко ефективно държавата се грижи за своите граждани. Без гаранция обаче за някакви положителни резултати за всеки човек поотделно.

Парадокси на качеството на живот

Съществуват и примери, при които уж са изпълнени “условията за щастлив живот”, а хората не изпитват никаква радост от това. След падането на Берлинската стена в Източна Германия например рязко намалява раждаемостта и се повишават броят на самоубийствата: хората са дезориентирани въпреки появилата се свобода и повечето чисто материални ценности.

Днес Световната здравна организация предлага качеството на живота да се определя по няколко различни групи параметри:
• физически: енергичност/умора, физически дискомфорт...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.