zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Монотонната работа включва мозъка на “автопилот”Монотонната работа включва мозъка на “автопилот”

здраве.bg

Монотонните и скучни занимания водят до временна атрофия на мозъка, твърдят учени от университета “Берген” (Норвегия). Те са наблюдавали група доброволци, извършващи монотонна работа, очаквайки те да се уморят и допуснат грешка. Изследователите са наблюдавали тяхната мозъчна активност с помощта на магнитно-резонансната томография.

Оказва се, че 30 секунди преди извършването на грешката активността на мозъка значително намалява в повечето отдели и се повишава само в един, който според учените е отговорен за работата на мозъка “на автопилот”.

Специалистите смятат, че този механизъм е заложен от природата. Той позволява на човека да икономисва от работата на мозъка при изпълняването на еднотипни задачи, но в същото време повишава вероятността от допускане на грешки, обобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.