zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Двойното Възкресение



Двойното Възкресение

Как източната и западната църкви изчисляват датата на светлия празник?.

Тя.bg

Великден не е само подвижен празник – той е и, така да се каже, "двукратен", защото през повечето години Западната църква и Православната църква празнуват Христовото Възкресение на различни дати.

Църковното противоречие на двата Великдена си остава тежък за решаване проблем за християнския свят. “Отдавна е признато, че да се чества този основен аспект на Християнската вяра на различни дати, дава противоречиво свидетелство, компрометира доверието в църквата и действеността при призоваването на Светия Дух в света”, изповядва Световния съвет на Църквите.

Проста формула – сложна интерпретация

Формулата за Великден: “Първата неделя след първото пълнолуние или след пролетното равноденствие” е валидна както за западните християни, така и за православните, но Църквите са базирали датите на различни календари. Западната църква използва Григорианския календар, а Източната църква – по-стария Юлиански календар.

Дотук свършва простото. Всъщност, изчисляването на тези дати включва объркващ брой църковни луни и пасхални пълни луни, астрономическо равноденствие и фиксирано равноденствие – и това в допълнение към двете различни календарни системи.

Какво е пълно пълнолуние?

Двете църкви се различават в дефиницията за пролетно равноденствие и пълнолуние. Източната църква определя датата на Възкресението според действителното астрономическо пълнолуние и действителното равноденствие, наблюдавано по меридиана на Йерусалим - мястото, където Христос е бил разпнат и възкръснал.

Връзка с Пасхата

Източно-православната църква също прилага формулата така, че Възкресение винаги се пада след Пасха, тъй като разпъването на кръста и Възкресението на Христос са станали след като той е влязъл тържествено в Йерусалим за честване на Пасхата. В Западната църква Великден понякога предшества еврейската Пасха със седмици.

Една вяра - два Великдена

Западната църква не използва действителния или астрономически верния ден на пролетното равноденствие,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.