zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Двойното ВъзкресениеДвойното Възкресение

Как източната и западната църкви изчисляват датата на светлия празник?.

Тя.bg

Великден не е само подвижен празник – той е и, така да се каже, "двукратен", защото през повечето години Западната църква и Православната църква празнуват Христовото Възкресение на различни дати.

Църковното противоречие на двата Великдена си остава тежък за решаване проблем за християнския свят. “Отдавна е признато, че да се чества този основен аспект на Християнската вяра на различни дати, дава противоречиво свидетелство, компрометира доверието в църквата и действеността при призоваването на Светия Дух в света”, изповядва Световния съвет на Църквите.

Проста формула – сложна интерпретация

Формулата за Великден: “Първата неделя след първото пълнолуние или след пролетното равноденствие” е валидна както за западните християни, така и за православните, но Църквите са базирали датите на различни календари. Западната църква използва Григорианския календар, а Източната църква – по-стария Юлиански календар.

Дотук свършва простото. Всъщност, изчисляването на тези дати включва объркващ брой църковни луни и пасхални пълни луни, астрономическо равноденствие и фиксирано равноденствие – и това в допълнение към двете различни календарни системи.

Какво е пълно пълнолуние?

Двете църкви се различават в дефиницията за пролетно равноденствие и пълнолуние. Източната църква определя датата на Възкресението според действителното астрономическо пълнолуние и действителното равноденствие, наблюдавано по меридиана на Йерусалим - мястото, където Христос е бил разпнат и възкръснал.

Връзка с Пасхата

Източно-православната църква също прилага формулата така, че Възкресение винаги се пада след Пасха, тъй като разпъването на кръста и Възкресението на Христос са станали след като той е влязъл тържествено в Йерусалим за честване на Пасхата. В Западната църква Великден понякога предшества еврейската Пасха със седмици.

Една вяра - два Великдена

Западната църква не използва действителния или астрономически верния ден на пролетното равноденствие,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.