zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените на диета раждат повече момичета



Жените на диета раждат повече момичета

здраве.bg

Жените, които спазват диета по време на зачеването, или рядко закусват, по-често раждат момичета, показват резултатите от британско изследване.

Това е първото научно свидетелство, че количеството на приеманата чрез храната енергия има отношение към пола на бъдещето дете, като колкото повече е тя, толкова по-голям е шансът детето да е от мъжки пол.

Според учените от университетите на Оксфорд и Екзетър, това може да обясни факта защо в повечето развити страни, където повече жени са на диета, броят на раждащите се момичета превъзхожда този на момчетата, като тенденция се засилва макар и бавно – с около 1 на 1000 за период от 40 години.

Специалистите обясняват това с факта, че вероятно при постъпване в организма на по-малко калории, т.е. по-ниски нива на кръвната захар, той “разчита” това като сигнал за липса на достатъчно храна и реагира според законите на еволюцията.

Въпреки че полът на децата се определя от гена на бащата, на науката вече е известно, че високите нива на глюкоза в майчиния организъм го “подтикват” към развитие на мъжки ембрион. Механизмът на това действие обаче все още не е установен.

Според британските учени, от гледна точка на еволюцията в подобна зависимост има логика: “Мъжкото начало в природата е по-зависимо от физическите усилия, които то полага, докато за женското е типично да води по-застоял живот. Ако майката има достатъчно източници на храна, и даде мъжко потомство, тя всъщност увеличава вероятността родът да бъде успешно продължен с внуци и правнуци, отколкото ако роди момиче. Но ако времената са тежки и храната не достига закономерността е обратна – женското потомство в по-голяма степен осигурява продължителността на рода”.

Резултатите от изследването за публикувани в списанието Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.