zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета за бодрост: 7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето



Диета за бодрост: 7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето

Медът е особено препоръчителен през пролетта.

здраве.bg

През пролетта човек често се чувства без сили и в повечето случаи може да бъде сравнен с изцеден лимон. Липсата на слънце, еднотипното хранене, стресът, предизвикан от студа, прекараните настинки оказват негативно влияние и на физиологията и на психиката ни.

В преходния период не се струва да се увличаме по строги диети – най-добре е те да бъдат отложени поне до късната пролет.
Ако искаме да помогнем на организма си най-безболезнено да се пригоди към новия сезон, можем да се възползваме от следните съвети:

1. Да укрепим имунитета си

Той е основната опора на организма срещу негативните външни влияния. Освен чисто медицинския подход, може да се избере и някой начин, известен от народната медицина. Предлагаме ви следната рецепта: смесват се 150 мл пресен сок от алое, 250 г мед, 350 мл вино. (за децата - вместо вино сок от 3 - 4 лимона). Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди ядене.

Хипократ е прославял овеса като целебно средство при изтощаване и отпадналост в организма и е съветват да се пие овесена отвара вместо чай. Например: 1 с. л. смлян овес се залива с 1 чаша вряла вода, накисва се в продължение на 12 часа, прецежда се и се пие.

Грижата за имунитета трябва да бъде целогодишна – така не само ще намалите риска от грип и настинки през зимата, но и ще посрещнете пролетта, радвайки се на добро здраве.

2. Подкрепа за сърцето

С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. Отново в духа на народната медицина: настържете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

3. Меню за мозъка

Пролетната авитаминоза не само ни прави вели и апатични, но и влияе...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.