zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословното хранене помага на децата в училище



Здравословното хранене помага на децата в училище

16 април 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Децата, които се хранят по-добре, се справят по-добре в училище, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на специалисти от университета на Алберта, Канада.

В рамките на проучването изследователите установили, че учениците, в менюто на които присъстват адекватни количества плодове, зеленчуци, протеини, фибри и други важни съставни елементи на здравословното хранене, се справят по-добре на тестове за грамотност.

Специалистите открили, че колкото са по-добри хранителните навици на учащите според няколко показателя, сред които съответствие и разнообразие, толкова е по-малка вероятността те да се провалят на тестовете.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци и приемането на по-малко калории от мазнини също са свързани с по-малък риск от неуспех при проверка на грамотността.

Изследователите обясняват, че към днешна дата повечето проучвания върху храненето и представянето на децата в училище са били посветени на това колко е важна закуската, както и на неблагоприятните ефекти от глада и недохранването.

"Резултатите от настоящето изследването показват как като цяло здравословното хранене влияе върху представянето на децата в училище", пишат специалистите в сп. Journal of School Health.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.