zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Велосипедът – 3 в 1



Велосипедът – 3 в 1

10 април 2008, здраве.bg

Велосипедът наистина е три в едно: средство за предвижване през всички сезони, начин за борба с излишните мазнини и прекрасно развлечение. Затова не му мислете много, а се отдайте на това забавление, което ще спомогне за укрепване на вашето здраве.

Погрешно сe смята, че велосипедистът раздвижва само предната част на бедрата си. По време на интензивното каране работи цялото тяло.
Според друг погрешен стереотип: ако много караш колело – ще се “сдобиеш” с огромни бедра. Всъщност, ако нямате анатомична предразположеност към това, то няма да се случи.

Ръцете и раменете на велосипедиста постоянно се тренират и се уморяват дори по-силно, отколкото краката, защото ръководят волана.
Развиват се и прасците, както и мускулите на седалищните части – без тях краката не могат да работят интензивно.

Правилното упражняване на този спорт е доста просто. Задължително е 15-20 минутното загряване - от особено внимание се нуждаят колянните стави. За тяхната оптимална работа не трябва да правите с педалите повече от 80 оборота за 1 минута. Пулсът също трябва да се контролира – той не бива да е повече от 65-75% от максималния (220 минус вашата възраст).

Велосипедите са различни
- Колелото за разходка (т.нар. city bike) е с мека седалка, широко, с почти гладки гуми. То е подходящо за асфалтирани алеи и сравнително равни участъци.

- Шосейно е това колело, което едва ли ще предпочетете – такива карат спортистите например в колоездачната обиколка Тур де Франс - лека рамка, тесни колела с диаметър 700 мм, тънки гуми (с ширина до 28 мм), специално кормило. Този велосипед тежи само 9-10 килограма и е подходящ да предвижване само по качествен асфалт.

- Планинското колело (или mountain bike) е най-популярно. То е с колела с диаметър 650 мм и с широка гуми. Моделите са различни в зависимост от целта:
а) cross country са скоростни състезания по неравна местност;
б) downhill – предназначено за бързо спускане от планински релеф;
в) туристическо – за дълги пътувания (то е с колела...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.