zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очаква ни прохладно лятоОчаква ни прохладно лято

графика: Global Precipitation Climatology Project

10 април 2008, здраве.bg

През 2008 г. времето ще бъде малко по-прохладно в сравнение с миналата година. Средната температура на планетата ще се намали за сметка на течението Ла-Ниня, чийто охлаждащ ефект ще се наблюдава още преди началото на лятото, заяви Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация (World Meteorological Organization), цитиран от Ройтерс.

Ел-Ниньо и Ла-Ниня са две противоположни природни явления, наблюдавани в екваториалната част на Тихия океан. Ел-Ниньо се характеризира с необичайно топли океански течения (температурата на повърхността на водата е с 0,5 градуса по-високо от средното й ниво) до северозападното крайбрежие на Южна Америка, които според учените влияят на промените в климата на цялата земя. Ла-Ниня е обратното явление, при което температурата на повърхността на водата в Тихия океан е минимум с 0,5 градуса по-ниска от средното ниво. Съответно Ел-Ниньо затопля планетата, а Ла-Ниня я охлажда.

Но Жаро отбелязва, че въпреки лекото захлаждане температурите през 2008 г. ще бъдат значително по-високи от средните показатели за миналия век.
Експертите от британския метеорологичен център коментират, че през близките 5 години може да се очаква нов температурен рекорд, който вероятно ще бъде следствие именно от Ел-Ниньо.

През февруари тази година Ел-Ниньо рязко намали своята активност, когато водите в екваториалната част на Тихия океан се изстудиха с 0,3 градуса С и се приближиха до средностатистическите стойности за този месец. Учените смятат, че именно на Ел-Ниньо се дължат проливните дъждове и наводненията в някои страни на Латинска Америка, а Ла-Ниня е причина за неочаквания сняг в южните щати на САЩ.

Освен това Ел-Ниньо и Ла-Ниня позволяват на метеоролозите да правят дългосрочни метеорологични прогнози за измененията, които очакват Земята във връзка с глобалното затопляне на климата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.