zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да откажа ли кафето и... налага ли се наистина?



Да откажа ли кафето и... налага ли се наистина?

фото: sxc.hu

здраве.bg

Още от детството си сме убеждавани, че кафето е вредно, защото повишава кръвното и въпреки че редица нови изследвания показаха, че умерената му употреба не носи вреда нито на хипертониците, нито на здравите хора, това си остава една противоречива напитка.

В действителност артериалното налягане се повишава 15-20 минути след изпиването на чашата кафе, но както се оказва този негов ефект е незначителен и за съвсем кратко време. Затова не може да се говори за отрицателно влияние на кафето върху хората, страдащи от хипертония или още по-малко - за провокирането на хипертонична криза.

Съвременни изследвания доказват, че 1 до 4 чашки кафе не вредят на здравето, но ако тази дневна граница (т.е. повече от 300 мл) бъде премината, могат да се появят сериозни проблеми.

При жените може да се наруши менструалният цикъл. Хората, страдащи от сърдечна аритмия, пристъпи на гадене, заболявания на стомашно-чревния тракт, нервни тикове, безсъние, повишено ниво на нервозност и тревожност също трябва да бъдат много внимателни към тази напитка.

Не трябва да се забравя, че кофеин се съдържа и в много от сладкарските изделия, в газираните напитки, в сладоледа и в някои лекарствени препарати.

От друга страна не може да се отрече, че в много случаи кафето оказва благотворно влияние на здравето. Употребата му помага за концентриране на вниманието, подобряване на настроението, повишаване на жизнения тонус, облекчаване на състоянието при главоболие, отпускане на мускулите на дихателните пътища и стимулиране на работата на мускулатурата.

Има данни и за това, че умерената употреба на кафе задържа развитието на захарния диабет от втори тип, намалява риска от заболяване от рак на стомаха и болестта на Паркинсон.

Несъмнено кафето може да бъде и полезна напитка. Затова от сутрешната чаша с него трябва да се отказват само тези, които имат сериозни причини.
Основната вълна на въздействието на кафето настъпва 15-20 минути след неговото изпиване и продължава около 2 часа. Но самият...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.