zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Развенчаха ли още 7 постулата за здравето



Развенчаха ли още 7 постулата за здравето

Това, че трябва всеки ден да пием поне 8 чаши вода не е вярно, твърдят американски учени.

здраве.bg

Четенето на слаба светлина няма да повреди очите ви и не е нужно да пиете по осем чаши вода на ден. Това са само две от многото толкова често споменавани “правила за здравословния живот”. Изхождайки от чисто научния принцип “съмнявай се и в безспорно доказаното” двама американски учени смятат, че са опровергали тези два, а и още пет от най-често срещаните постулати.

За стойността на тяхното изследване свидетелства фактът, че резултатите от него са публикувани в престижното британско издание British Medical Journal.

Така например, според двамата учени, в подкрепа на така често спряганото в популярната преса твърдение, че човек има нужда от поне 8 чаши вода дневно, всъщност няма никакви научни доказателства.

Останалите шест отхвърлени от тях твърдения са:

Четенето на слаба светлина влошава зрението
“Повечето очни специалисти всъщност са на мнение, че това наистина не е вярно, но все пак четенето в полутъмно помещение кара човек да примигва по-често и се появява временна неспособност окото да фокусира – проблем, който след това изчезва”.

Бръсненето кара космите след това да растат по-бързо и по-гъсти
“Редица изследвания показват, че няма никаква връзка между бръсненето на косъма и това как той расте в последствие. Причина за погрешното впечатление вероятно е не идеално обръснатата повърхност”.

Пилешкото месо прави хората сънливи
“Наистина пилешкото (и особено пуешкото) месо съдържа много аминокиселина триптофан, която има отношение към процеса на заспиване и контрола над настроението. Но това месо не съдържа повече триптофан от редица други храни. Вероятно преяждането (особено по празниците и през уикендите, когато подобни оплаквания зачестяват) е причина за повишената сънливост”.

Човек използва само 10% от капацитета на своя мозък
Този мит се появява преди повече от век – през 1907 г., но изследванията по този въпрос, проведени от модерната медицина с помощта...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.