zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо антибиотиците не действат на бактериите?Защо антибиотиците не действат на бактериите?

здраве.bg

Всъщност само два протеина обуславят липсата на чувствителност на вредните бактерии към определени антибиотици, твърдят учени.
Устойчивостта на бактериите към антибиотиците може дори да възпрепятства ефективното лечение. Новото изследване предлага да се разработи нова терапия, която би могла да се бори със съпротивляемостта на бактериите на клетъчно ниво.

Анализът, проведен от учените от университета на щата Охайо, показва как се формира устойчивостта на бактериите към антибиотиците. В този процес са задействани две генетично различни форми MprFs – сложни пептидни фактори на съпротивлението(multiple peptide resistance factors).

Резултатите показват, че тези протеини са главните в механизма на промяната на електрическия заряд на мембраните на бактериите. Именно този процес е в основата за развитието на устойчивостта на бактериите към въздействието на препаратите, отбелязват специалистите.
Този процес се активизира при необходимост от адаптация към новото обкръжение на бактериалната клетка.

“Двете белтъчини, изследвани от нас, теоретично са идеална мишена за лекарствените препарати”, смята Майкъл Иба, доцент в катедрата по микробиология към американския университет. “Ако се въздейства на тези белтъчини и им се даде възможност да се активизират, може да се осигури висока възприемчивост на бактериите към антибиотиците”.

Учените доказаха, че устойчивостта на бактериите към този тип медикаменти е предизвикана от тяхното умение да променят повърхността на мембраната от отрицателна на положителна и тъй като много антибиотици носят в себе си положителен заряд, в нормални условия те могат да се присъединят към отрицателно заредените бактерии и ефективно да въздействат върху тях.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.