zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо антибиотиците не действат на бактериите?



Защо антибиотиците не действат на бактериите?

здраве.bg

Всъщност само два протеина обуславят липсата на чувствителност на вредните бактерии към определени антибиотици, твърдят учени.
Устойчивостта на бактериите към антибиотиците може дори да възпрепятства ефективното лечение. Новото изследване предлага да се разработи нова терапия, която би могла да се бори със съпротивляемостта на бактериите на клетъчно ниво.

Анализът, проведен от учените от университета на щата Охайо, показва как се формира устойчивостта на бактериите към антибиотиците. В този процес са задействани две генетично различни форми MprFs – сложни пептидни фактори на съпротивлението(multiple peptide resistance factors).

Резултатите показват, че тези протеини са главните в механизма на промяната на електрическия заряд на мембраните на бактериите. Именно този процес е в основата за развитието на устойчивостта на бактериите към въздействието на препаратите, отбелязват специалистите.
Този процес се активизира при необходимост от адаптация към новото обкръжение на бактериалната клетка.

“Двете белтъчини, изследвани от нас, теоретично са идеална мишена за лекарствените препарати”, смята Майкъл Иба, доцент в катедрата по микробиология към американския университет. “Ако се въздейства на тези белтъчини и им се даде възможност да се активизират, може да се осигури висока възприемчивост на бактериите към антибиотиците”.

Учените доказаха, че устойчивостта на бактериите към този тип медикаменти е предизвикана от тяхното умение да променят повърхността на мембраната от отрицателна на положителна и тъй като много антибиотици носят в себе си положителен заряд, в нормални условия те могат да се присъединят към отрицателно заредените бактерии и ефективно да въздействат върху тях.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.