zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безкофеиновото кафе увеличава холестерола



Безкофеиновото кафе увеличава холестерола

28 март 2008, здраве.bg

Кафето без кофеин влияе по-лошо на сърдечно-съдовата система, отколкото това, което съдържа кофеин, твърди статия във вчерашния брой на британския вестник Daily Mail.

Д-р Робърт Суперко (Robert Superko) и неговите колеги от Fuqua Heart Center в рамките на клиничното изследване “Кафето и обменът на липопротеини”, финансирано от обществени и държавни фондове, са анализирали данните за въздействието на кафето върху сърдечно-съдовата система.

Участниците в изследването са били разделени на 3 групи: първата група не е употребявала кафе, втората е употребявала кафе с кофеин, а третата – без кофеин. Участниците от втората и третата група са изпивали всеки ден от 3 до 6 чаши кафе.
Изследователите са анализирали нивото на кофеин в кръвта на участниците, а също така значимите показатели за сърдечно-съдовата система преди и след 3-месечния период на изследването.

Резултатите не показват съществени разлики в концентрацията на инсулин в кръвта и общия холестерол. Но за първи път се публикуват данни, че кафето без кофеин съществено (с 18%) увеличава нивото на свободните мастни киселини, от които се образува “лошия” (LDL) холестерол, отговорен за образуването на атеросклеротичните плаки върху стените на кръвоносните съдове.

“Получените резултати са уникални и трябва да бъдат пряко свързани с кофеина, чието присъствие в кафето хората от много години смятат за вредно при заболявания на сърдечно-съдовата система”, отбелязва Суперко.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.