zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

С какво да пием лекарства



С какво да пием лекарства

Много медикаменти е най-добре да бъдат приемани именно с вода, но това правило съвсем не е универсално.

здраве.bg

... прочетено дотук възниква въпросът: “А с какво трябва да приемаме лекарствата?” Само с вода ли?

Да – наистина много медикаменти е най-добре да бъдат приемани именно с вода, но това правило съвсем не е универсално. Има редица препарати, които трябва да се приемат не с вода, а с точно определена течност, за да се постигне желаният ефект.
Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или мляко. Минералната вода е препоръчителна и при приемането на аспирин, сулфаниламиди (бисептол, сулфодиметоксин). Минералната вода засилва също усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите средства.

Индометацинът е най-добре да се приема с мляко. Това се отнася и за мастноразтворимите витамини (Д, К, А, Е), както и за препаратите, съдържащи йод.
За сметка на това млякото намалява ефективността на лекарствата, сходни по строеж с белтъчините – сърдечните гликозиди, кофеина, препаратите против язва (циметидин, ранитидин), ферментите (панкреатин, мезим). То дезактивира препаратите на основа на тетрациклина, тъй като съдържащият се в млякото калций образува с компонентите на лекарството неразтворими съединение.

Плодовите сокове (особено киселите) унищожават ефекта на антацидните препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Не си струва да приемате със сок (или компот) и сърдечните гликозиди (дигоксин, и други) и сулфаниламидите (стрептоцид, сулфален и други), които са алкални по своята химична природа (а в соковете се съдържат плодови киселини).
Киселите плодови и зеленчукови сокове влияят отрицателно и на ефективността на антибиотиците, но обратното – значително засилват активността на аспирина, нитрофураните, парацетамола, ибупрофена.

При приемане на лекарства се въздържайте от чая. Танинът в него може да образува неразтворими съединения или да застави някои лекарства да се превърнат в утайка (папаверин, кодеин, еуфилин).

Кафето пък не е подходящо за приемането на успокоителни и много други препарати.

Антибиотиците...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.