zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Миризмата в устата: винаги ли зъбите са виновни?Миризмата в устата: винаги ли зъбите са виновни?

здраве.bg

Дълго време в стоматологията се смяташе, че основната причина за развитието на халитозата (наличие на неприятна миризма в устата) са заболяванията на венците - зъбният камък се сраства с венеца, в който започват да се размножават бактерии, произвеждащи тази неприятна миризма.

Съвременните наблюдения показват, че за наличието на този проблем съществуват много причини, повечето от които дори не са свързани с хигиената на устната кухина.

Безкрайното изплакване на устата, таблетките с мента, дъвките и ароматизаторите за уста не могат да ни спасят от това неприятно положение. Ефектът на дъвката продължава не повече от 1 час, при изплакването не може да се повлияе на бактериите, скрити под дебелия слой зъбен камък, а различните препарати за ароматизиране на устата изсушават лигавицата и с това всъщност само задълбочават проблема.

Хората, които страдат от постоянна сухота в устата винаги трябва да имат под ръка дъвка, бутилка вода с лимон или сок. Ако миризмата се появява само сутрин, тя може лесно да се отстрани - с обичайната закуска - появилата се слюнка ще отмие повечето бактерии.
Не по-малък ефект има и внимателното измиване на зъбите и главното – на езика!

При достатъчно количество слюнка ние не усещаме неприятната миризма, но ако тя стане по-малко (с възрастта, поради някакво заболяване, в резултат на стрес), неприятният дъх в устата веднага се появява.

Не по-малко развалят дъха инфекциите на дихателните пътища. Запушеният нос ни заставя да дишаме през устата, а това я изсушава и създава благоприятна почва за размножаването на бактериите. Някои заболявания на дихателните пътища се предизвикват от бактерии, способни да произвеждат сернисти газове. В подобни случай трябва да се потърси лекарска помощ за предписване на необходимите антибиотици.

Често неприятната миризма може да бъде провокирана и от лекарства: антихистаминови средства, противооточни, антидепресанти, успокоителни, лекарства за хипертония. Много от тях намаляват количеството слюнка и...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.