zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Потиснатите жени по-често се стремят към секс



Потиснатите жени по-често се стремят към секс

26 март 2008, здраве.bg

Жените в състояние на депресия правят по-активно секс, отколкото в щастливите и спокойни моменти от живота си. Основна причина за това е, че в това си състояние те повече търсят чувството за безопасност, което сексът им дава, твърдят британски учени.
Жените, страдащи от лека или умерена депресия, правят с 1/3 по-често секс, независимо от наличието или липсата на постоянен партньор. Освен това те имат по-малко предразсъдъци, свързани с половия живот и по-голям опит в сексуалната сфера (например те по-често имат случайни връзки). Това са резултатите от анкета, чиито резултати са публикувани в новия брой на British Medical Journal.

Д-р Сабура Ален, психолог в университета “Монаш” (Monash University) е изследвала половия живот на жени с постоянен партньор, като част от тях са страдали от депресия.
Според Ален, жените в това състояние се стремят по-често към интимна близост, за да се почувстват в безопасност: “В състояние на депресия хората чувстват, че техните отношения са по-уязвими и се тревожат за това, че техният партньор не се грижи за тях и не ги цени”.
Изследваните двойки са заявили, че обикновено правят секс от 1 до 3 пъти в седмицата. “При самотните жени този показател е значително по-нисък, а при самотните мъже – не винаги”, допълва Ален.

Изследователите все още не са напълно убедени, че сексуалните контакти могат да станат ефективно средство за лечението на депресията: “В действителност ние не знаем, а само предполагаме, че сексът дава на жените възможност да бъдат по-близо до партньора си и да се чувстват обичани”, отбелязва Ален.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    секс и здраве    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.