zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 причини за появата на наднормено тегло7 причини за появата на наднормено тегло

В 95% от случаите затлъстяването се дължи на ендокринно разстройство и лош хранителен режим на фона на стрес, невроза и депресия.

здраве.bg

За наднорменото тегло се пише и говори все повече, но въпреки това процентът на хората с излишни килограми непрекъснато нараства. Като основна причина за това специалистите сочат драстичната промяна в начина на живот на човека през последните десетилетия и последвалите от това физиологични и психически изменения, на които човешкият организъм не може да даде адекватен отговор.

1. Животът ви е непрекъснато движение.

Не се наспивате, на работа се храните със сандвичи, а основното ви хранене е късно вечер или дори през нощта.

Нарушенията в хранителното поведение несъмнено ще доведат до появата на наднормено тегло. Старайте се да закусвате по-обилно, а вечер да приемате лека храна, състояща се основно от бързо усвояващи се въглехидрати.

Хроничното недоспиване също нарушава изработването на храносмилателни ферменти.

2. По цял ден сте на бюрото, през останалото време не слизате от кола, а вечерта прекарвате на дивана пред телевизора.

Липсата на достатъчно движение (хиподинамията) е процес, при който организмът няма за какво да изразходва усвоените калории. Изходът е един и то просто - увеличаване на физическото натоварване, което ще способства за активизиране на обмяната на веществата и симпатичната нервна система (тя отговаря за отслабването). Дори ако се занимавате с танци или плуване (т.е. несилови упражнения) без всякакъв проблем постепенно ще се освободите от натрупаните мазнини.

3. Прекарвате труден момент от живота си и имате само една радост – напук на всичко да се наядете до насита и да лежите на дивана.

Установено е, че 30% от хората пълнеят на “нервна почва”, в състояние на депресия. Понякога вълчият апетит и покачването на теглото са единствените признаци на едно психично заболяване. В този случай се нуждаете най-вече от правилна психотерапия и препарати, които да премахнат тревогата и да подобрят настроението ви.

4. Свръхпроизводство на хормони

Забелязвате, че лицето ви е станало по-кръгло, бузите ви...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.