zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо вярваме в Бога?Защо вярваме в Бога?

Отговорът ще струва 2 милиона паунда.

17 март 2008, здраве.bg

Изследователи от Оксфордския университет са готвят да похарчат 1,9 милиона фунта стерлинги в рамките на 3 години, за да получат отговор на въпроса: “Защо хората вярват в Бога”?

Тяхната цел е не да отговарят на въпроса за това съществували Бог наистина, а ще събират доказателства за две хипотези: за това, че вярата в бога е дала на човека преимущества в хода на еволюцията и за това, че вярата е възникнала като странична проява на другите особености на човека – например колективизма.

Когнитивната наука, изучаваща мисленето и съзнанието, съчетава в себе си такива дисциплини като еволюционната биология, невробиологията, лингвистиката, кибернетиката и разглежда с тяхна помощ човешкото поведение.

Психологът Джъстин Барет сравнява вярващите с 3-годишни деца, които смятат, че “другите хора знаят практически всичко”. Според него, присъщата на децата вяра във всезнанието на обкръжаващите ги намалява с порастването благодарение на придобивания опит. Но това отношение, необходимо за социализацията на човека и продуктивното взаимодействие с другите хора, се съхранява в онова, което можеда обясни и вярата в Бога.

Изследователите ще се опитат да изяснят дали религиозните конфликти са предизвикани от човешката природа и дали вярата в задгробния живот е резултат от обучението или те е присъщи на хората заради т.нар. еволюционните особености.

Новите изследвания ще търсят и отговор на въпроса за съществуването на вероятна връзка между религията и процеса на естествения подбор, позволил на човека на оцелее.

“Религията може да се окаже и страничен продукт на еволюцията”, твърди проф. Роджър Триг, старши изследовател в университета, цитиран от Би Би Си “религията продължава да играе важна роля в обществения живот, а споровете за произхода й и за това, как тя е свързана с човешкото съзнание, се увеличават. Но това изследване няма да доказва или опровергава каквито и да е религиозни аспекти”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.