zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо вярваме в Бога?



Защо вярваме в Бога?

Отговорът ще струва 2 милиона паунда.

17 март 2008, здраве.bg

Изследователи от Оксфордския университет са готвят да похарчат 1,9 милиона фунта стерлинги в рамките на 3 години, за да получат отговор на въпроса: “Защо хората вярват в Бога”?

Тяхната цел е не да отговарят на въпроса за това съществували Бог наистина, а ще събират доказателства за две хипотези: за това, че вярата в бога е дала на човека преимущества в хода на еволюцията и за това, че вярата е възникнала като странична проява на другите особености на човека – например колективизма.

Когнитивната наука, изучаваща мисленето и съзнанието, съчетава в себе си такива дисциплини като еволюционната биология, невробиологията, лингвистиката, кибернетиката и разглежда с тяхна помощ човешкото поведение.

Психологът Джъстин Барет сравнява вярващите с 3-годишни деца, които смятат, че “другите хора знаят практически всичко”. Според него, присъщата на децата вяра във всезнанието на обкръжаващите ги намалява с порастването благодарение на придобивания опит. Но това отношение, необходимо за социализацията на човека и продуктивното взаимодействие с другите хора, се съхранява в онова, което можеда обясни и вярата в Бога.

Изследователите ще се опитат да изяснят дали религиозните конфликти са предизвикани от човешката природа и дали вярата в задгробния живот е резултат от обучението или те е присъщи на хората заради т.нар. еволюционните особености.

Новите изследвания ще търсят и отговор на въпроса за съществуването на вероятна връзка между религията и процеса на естествения подбор, позволил на човека на оцелее.

“Религията може да се окаже и страничен продукт на еволюцията”, твърди проф. Роджър Триг, старши изследовател в университета, цитиран от Би Би Си “религията продължава да играе важна роля в обществения живот, а споровете за произхода й и за това, как тя е свързана с човешкото съзнание, се увеличават. Но това изследване няма да доказва или опровергава каквито и да е религиозни аспекти”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.