zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Главоболието може да е резултат и от... лекарствата срещу негоГлавоболието може да е резултат и от... лекарствата срещу него

здраве.bg, последна редакция 9 март 2009 г.

Към причините за главоболието наскоро специалистите добавиха още една. Оказва се, че главата може да ни боли и... заради лекарствата срещу главоболие. Този на пръв поглед парадокс бе наречен абузусно главоболие (т.е. болка, която се появява в резултат на неправилно използване на медикамент срещу нея). Навикът по всеки повод да се приемат лекарства всъщност превръща хората, които всеки ден приемат аналгетици, в лекарствени наркомани.

Обратният ефект на лечението с лекарства първоначално е бил заподозрян при тези болни, които са се оплаквали от постоянно главоболие. Специалистите определят зависимостта от аналгетиците като една от болестите на съвременното общество, в което съществуват огромен брой аналгетични препарати, постоянно рекламирани от средствата за масова информация, и които могат да се купят без рецепта.

Достъпността на тези медикаменти и възможността да се “изпише” самолечение често водят до предозиране предозиране и доведоха до това, че този тип главоболие според статистиката вече е третото най-често срещано.

Проявата на главоболието, предизвикано от обратния ефект на аналгетиците е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща в момента на събуждането си, при това болката, която като правило се запазва през деня, понякога променя своята сила (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и ако не се вземе лекарство, тя значително се засилва. След приемането на таблетката обаче главоболието не изчезва напълно или за дълго време.
Ако това е характерно за вас, вече сте зависими от аналгетиците.

Като правило аналгетици се предписват само на тези, които страдат от мигрена. Абузусните болки обикновено се появяват 3 или повече месеца след постоянното приемане на високи дози медикаменти.

Такава зависимост вече е установена при следните препарати:
- аспирин, ако се приема по 45-50 г месечно (т.е. 3-4 таблетки дневно);
- кофеин – 15 г дневно;
- ерготамин – 2 мг дневно;

Абузусните болки могат да възникнат и при смесването на аналгетици с барбитурати...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.