zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимавайте, ако детето има навик да си прехапва устните



Внимавайте, ако детето има навик да си прехапва устните

11 март 2008, здраве.bg

Един от вредните навици, от който страдат бебетата, е навикът да смучат или прехапват устните си, бузките, езика или различни предмети. В основата на този навик е заложен рефлексът на сученето - детето смучи или прехапва горната или долната си устна, езика, бузата, ръцете, моливи или други предмети.

Специалистите смятат, че възникването на този вреден навик ще бъде възпрепятствано, ако се премества долната челюст при неправилно положение на главата по време на сън.

Ако детето страда от патология на носоглътката, затрудняваща носовото дишане, на него ще му се наложи да прехапва устната си, задържайки по този начин долната челюст в удобно положение.

Смученето, прехапването на долната устна и други предмети могат да доведат до развитието на прогнатия с протрузия и разминаване на горните предни зъби под формата на ветрило, дистално изместване на долната челюст и задържане на развитието на предния участък от долната зъбна дъга, струпване на долните предни зъби (един върху други).

Смученето на горната устна може да доведе до появата на наклон на предните зъби от горната челюст, а също така да предизвика спиране на развитието на предния участък на горната зъбна дъга, в резултат на което е развива лъжлива прогения (фронтална).

Ако детето прехапва долната си устна и диша през устата, възможно е да има патология на носоглътката (например хипертрофия на сливиците, аденоиди). При такова състояния именно по този начин то задържа долната си челюст в удобно за дишането положение.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.